The 2-Minute Rule for Kıdem tazminatı

Daha sonra tekrar işe girebilir. Hatta işyeri devredilirken devreden işveren işçilerin iş sözleşmelerini feshedip kıdem tazminatlarını ödeyebilir. Hemen ardından devralan işveren aynı işçileri tekrar işe alabilir.

Prim ödeme gün sayısını doldurup, emeklilik yaşını doldurmayanlar iş10 ayrılırlarsa kıdem tazminatı alabilirler. Aynı şekilde yaşı doldurup da prim ödeme gün sayısını doldurmayanlar da işten ayrılmaları halinde tazminata hak kazanırlar.

Kıdem tazminatından vergi olarak sadece "damga vergisi" kesilir. Ayrıca kıdem tazminatı hesaplaması aylık brüt tutar üzerinden hesaplanır ve aylık brüt tutarının tavan sınırı vardır.

Kıdem Tazminatı hesaplanıp ödemesi yapılırken rakam, S.S.K prim kesintisi ve gelir vergisi stopajı tabi olmayıp sadece Damga vergisi kesintisine tabidir.

Maddesi gereğince de aşağıdaki durumlarda işçi kıdem tazminatı alarak iş10 çıkabilir (İş Kanunu'na ulaşmak için tıklayın.) Ancak kıdem tazminatına hak kazanabilmek için işçinin aynı şirket veya bağlı olduğu grup şirketlerinde en az 1 yıl boyunca çalışması gerekir. 

İş sözleşmesi işveren tarafından tek taraflı olarak feshedilen bir çalışanın, yasal haklarını nasıl alacağına dair birçok sorusu vardır ve bu sorulara cevap arar.

Bayanlar için zorunlu askerlik söz konusu olmadığından askerlik sebebiyle ayrılıp kıdem tazminatı alma gibi bir hakları bulunmamaktadır. Ancak kanun koyucu bayanlara evlenme nedeniyle tazminat hakkı tanımıştır.

İş sözleşmesinin işçi tarafından haklı nedenlerle feshi durumunda yine aynı bildirim süreleri geçerli olup, haksız bir nedenden dolayı sözleşmenin feshi durumunda ise işverenin ihbar tazminatı hakkı doğabilir.

Feshe bağlı diğer haklar olan ihbar tazminatı ve kullanılmayan izin ücretlerinden son işveren sorumlu olup, devreden işverenin bu işçilik alacaklarından herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Kıdem Tazminatı Fonu yasalaşırsa ten yıldan fazla prim ödeyenler istifa etseler bile kıdem tazminatı bireysel hesabına yatmış olacak.

Bunun için çalışanın askerlik başvurusu sonucu aldığı resmi belgeyi işverene teslim ederek işten çıkacağı tarihi belirtmesi yeterli olacaktır.

İşçi aynı işyerinde tekrar işe başladığında kıdemleri yeni başladıkları tarihte başlamaktadır.

İş10 çıkarılan bir çalışanın kıdem tazminatının ortadan kalkması için işten çıkarılma sebeplerinin araştırılması gerekir.  İşveren keyfi bir şekilde işten çıkarma yapamayacağı gibi aklına estiği şekilde “tazminat ödemiyorum” da diyemez. Ancak bazı işten çıkarılma durumlarında çalışan tazminat hakkını da kaybetmiş olur.

Belirli iş sözleşmeleri işin bitimi ile veya sözleşmede kararlaştırılan şartın gerçekleşmesiyle kendiliğinden sona erer, kendiliğinden sona eren bu iş sözleşmelerinde kıdem tazminatına hak kazanılamaz. Kıdem tazminatı Ancak, belirli iş sözleşmesi sözleşmede kararlaştırılan işin bitiminden önce işveren tarafından haksız nedenlerle, işçi tarafından haklı nedenlerle feshedilirse işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *